Frequently asked questions

Zonnebrandcrème van vorig jaar gebruiken?

Er zijn genoeg mensen die nog een zonnebrandcrème van het jaar ervoor gebruiken. Maar de werking van de crème neemt af en biedt daardoor minder bescherming tegen de zon. Het is daarom verstandig om ieder jaar een nieuwe crème aan te schaffen.

Wat zegt de wet over zonnebanken?

Onder de 18 jaar mag je niet onder de zonnebank. De straling van een zonnebank mag op geen enkele plaats meer bedragen dan een totale effectieve erytheem-gewogen stralingssterkte (maximale stralingsintensiteit) van 0,3 W/m². Mensen met huidtype 1 mogen ook niet onder de zonnebank. En onze onthaalverantwoordelijke moet samen met jou, uw huidtype bepalen, de wettekst overlopen, je identiteitskaartnummer laten invullen en het document samen ondertekenen. Dit document moet door ons, bij een eventuele controle, voorgelegd worden aan de inspectie. Dit ter bescherming van de consument.

Wat betekent de SPF

Bij SPF staat een getal vermeld, dit is het aantal keren dat je langer in de zon kan blijven als je dat product gebruikt. Bijvoorbeeld: iemand met huidtype 2 die op een bepaald ogenblik 12 minuten in de zon kan blijven alvorens een erytheem (verbranding) op te lopen zal met een crème met een SPF factor 10 (12×10) 120 minuten in de zon kunnen blijven. Let op: neem op voorhand voorzorgen. Als men de verbranding vaststelt is het al te laat.

Hoe wordt mijn huidtype bepaald?

Wij gebruiken een huidscanner in onze zonnecenters. Dit is onmisbaar om een juiste dosering te bepalen. Huidtype 1 bruint nooit, wordt altijd rood: voor hen geen zon of zonnebank. Huidtype 2 bruint soms, wordt altijd rood. Huidtype 3 bruint altijd, wordt soms rood. Huidtype 4 bruint altijd, wordt nooit rood. Huidtype 5 huid is matig gepigmenteerd. Huidtype 6 huid is sterk gepigmenteerd.

Kan ik met make-up onder de zonnebank?

Neen, als je make-up gebruikt, zijn de poriën in je gezicht gesloten. Het UV-licht van een zonnebank opent deze gesloten poriën weer, waardoor de huid niet alleen het licht zelf opneemt, maar ook allergie veroorzakende bestanddelen van de make-up. In onze zonnecenters is er reinigingsmelk aanwezig.

Mag ik met een tatoeage zonnen?

Ja, je mag met een tatoeage zonnen als die helemaal hersteld is, we raden je wel aan om de Tattoo Stick te gebruiken van Australian Gold. Anders kan de kleur van je tatoeage vervagen. Een nieuwe tatoeage kan je zien als een schaafwond. Een tatoeage wordt aangebracht door kleine prikjes met een naald. Zo ontstaat er een open wond. Dit heeft tijd nodig om te genezen. Wij raden daarom aan om, na het zetten van een tatoeage, minimaal 4 weken het zonlicht te vermijden. De tatoeage moet zich namelijk herstellen en mag dan niet in aanraking komen met zonlicht. Maar je kan de tatoeage ook gewoon afdekken zodat er geen zonlicht aan kan.

Wat bij huidaandoeningen?

Bij sommige huidaandoeningen helpt UV-straling, bij andere juist niet. Vraag bij onzekerheid raad aan je arts. Wie af en toe last heeft van jeugdpuistjes ondervindt meestal baat van een paar zonnesessies. De huid droogt een beetje uit en de zonnestraling lijkt een ontsmettende, helende werking te hebben. Bij sommige vormen van zware acne heeft zonnestraling juist een tegengestelde werking (consulteer dan je arts).

Mogen oudere mensen onder de zonnebank?

Natuurlijk, zonnebaden heeft een gunstige werking op de stofwisseling, bloeddruk en cholesterolgehalte, ook stramheid, spierpijnen en reumatische klachten verminderen. Door het zonlicht wordt vitamine D aangemaakt en dat is van belang voor het bottenstelsel en heeft een gunstig effect bij de behandeling van botontkalking (osteoporose: voorkomt broze botten).

Word ik op de zonnebank anders bruin dan in de buitenlucht? Is de straling van de zonnebank anders dan de zon?

Er is geen verschil tussen het bruin verkregen op de zonnebank of in de buitenlucht. Het pigmentatieproces gebeurt op exact dezelfde wijze, het bruin worden is in beide gevallen een natuurlijk proces. De kleur zonnebankbruin bestaat dus niet en de kleur zal net zo lang meegaan.

Is het gebruik van crèmes aan te raden?

Producten met beschermfactor zijn niet bedoeld voor gebruik op de zonnebank. Hierbij wordt het verkleuren vertraagd en wordt het natuurlijk protectiemechanisme van de huid niet op gang gebracht. Wel kan u producten van Australian Gold gebruiken. Die verzorgen de huid en je zal een beter resultaat zien na het bruinen door de bronzer. Producten voor na het zonnebad zoals vochtinbrengers, aftersuns, zonnemelk,… zijn ook zeer aan te raden. De Forever After van Australian Gold is hier perfect voor. Het is heel belangrijk alle cosmetische producten goed te verwijderen. Sommige stoffen kunnen ongewenste huidreacties veroorzaken in de zon en onder de zonnebank.

Helpt de zonnebank als voorbereiding voor een zomervakantie?

In tegenstelling tot wat sommige wetenschappers, cosmeticafirma’s en medici soms beweren kan de zonnebank wel degelijk voorbereiden op een verblijf in de zon. Een lichte huid is gevoeliger voor de zon dan een donkere of olijfhuid. Daarom verandert de huid van kleur bij blootstelling aan UV-stralen. De melaninesynthese is een van de verdedigingsmechanismen van het lichaam tegen de agressie van UV-stralen, dit mechanisme zorgt ervoor dat de huid een deel ervan absorbeert. Vóór de blootstelling aan de zon bevat de huid weinig melanine en kan die zich dus niet goed verdedigen tegen de zonnestralen.

Mag ik douchen na de zonnebank?

Als u een product gebruikt met bronzer kan u best 4 à 5 uur wachten met douchen. Dan kan de bronzer optimaal zijn werk doen en wordt u nog bruiner. Weet u niet ofdat uw product bronzer bevat? Vraag het aan één van onze zonneconsulenten.

CONTACT

Kokkelbeekstraat 67,

9100 SINT-NIKLAAS

Tel: 03 777 62 96

Markt 4,

9240 ZELE

Tel: 052 52 42 06

BTW: 0889512368

OPENINGSUREN

Ma - vrij: 9u - 21u

Zaterdag:  9u - 19u

Zon- en feestdagen: 9u-13u

Sint-Niklaas

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

Zele

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

Zonnen kan huidkanker veroorzaken